Jak odpowiednie żywienie wpływa na dobrostan trzody chlewnej?

Spadek dobrostanu świń przyczynia się do szybszych zachorowań, wzmagając stres u zwierząt, co w efekcie końcowym wpływa na jakość mięsa. Jak za pomocą żywienia można wpływać na zdrowie trzody chlewnej, a tym samym ich dobrostan?

 

Znaczenie właściwego doboru pasz dla trzody chlewnej

Ze względu na dość długi czas trawienia u świń (do 36 h) oraz budowę przewodu pokarmowego, żywienie trzody chlewnej wymaga zastosowania właściwych, skoncentrowanych pasz, które w dopasowanej, dziennej porcji zapewnią wystarczającą ilość energii i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt. Pełnoporcjowe mieszanki paszowe dobierane są pod względem zawartości białek, tłuszczy, witamin i składników mineralnych zarówno do wagi zwierząt, jak i etapu rozwoju.

Zdrowy układ pokarmowy czy to u prosiąt, loch czy knurów, to przede wszystkim wyższa odporność, dzięki zapewnieniu właściwego środowiska drobnoustrojów. Wpływa to również na zminimalizowanie ryzyka powstawania stresu u zwierząt, a także zapobiega rozwojowi chorób, np. biegunki u prosiąt, a tym samym konieczności podawania antybiotyków, które mogą wpływać na jakość mięsa.

 

Jak wzmocnić zdrowie trzody przez żywienie?

Stosowanie antybiotyków w hodowli trzody jest w ostatnich latach mocno ograniczane. Idąc w stronę większej dbałości o dobrostan zwierząt i tzw. dobrych praktyk w chowie, coraz częściej stosowane są preparaty i suplementy dla trzody, które w bezpieczny sposób stymulują wzrost zwierząt oraz ich apetyt, wzmacniają odporność, regulują procesy trawienia i zapewniają właściwą pracę każdego odcinka jelit. Fitobiotyki, takie jak np. PIG VITALL, to mieszanki organicznych związków, pochodzących z ziół, przypraw, owoców i warzyw, zawierające korzystne dla świń szczepy bakterii, takich jak Lactobacillus.